Hoe mogen we je helpen?

Voor ondernemers geen enkele wettelijke regeling

Kan een werknemer bij ziekte terugvallen op wettelijke regelingen, voor de zelfstandig ondernemer en de DGA bestaat er al sinds juli 2004 geen enkele wettelijke regeling meer. Natuurlijk, een griepje van twee weken is doorgaans geen groot financieel probleem. En misschien een gebroken been van vier weken ook nog niet.

Als ondernemer accepteer je natuurlijk bepaalde risico's. Maar is arbeidsongeschiktheid dan ook zo'n acceptabel risico?

Alternatieve oplossingen

Wat als de ziekte langer duurt. Hoe los je dan het tekort aan arbeidskracht op. Meer personeel inzetten wat extra geld kost? Of minder omzet accepteren en dus minder winst? En dan: spaargeld / eigen vermogen aanspreken? Inkrimpen? De zaak verkopen? Of verzekeren? Het zijn verschillende oplossingen. Voor hetzelfde probleem: de terugvallende winst.

Verzekeringsoplossingen

Een arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) stelt je in staat jouw inkomen op het gewenste minimum niveau te kunnen houden. Daarbij kun je als uitgangspunt bijvoorbeeld de laatste jaarwinst nemen, of het bedrag dat nodig is om iemand in dienst te nemen, die jouw werk (tijdelijk) over neemt.
De omstandigheden binnen je onderneming bepalen in hoge mate welk uitgangspunt genomen zal moeten worden.

Premies

Deze AOV is geen goedkope verzekering. Dat komt omdat de kans bestaat dat verzekeraars zelfs tot de pensioendatum ieder jaar een forse uitkering zullen moeten doen.
Toch zijn er flink wat mogelijkheden om de premies te verlagen:

Wachttijd

Indien je de eerste paar weken of maanden van jouw ziekte geen uitkering nodig hebt, kan dat aanzienlijk in de premie schelen.

Gangbare arbeid

Wanneer de verzekeraar, bij het beoordelen van de vraag hoe 'ongeschikt' je bent arbeid te verrichten, mag kijken naar de vraag wat je nog wél kunt, kan dat een prettige korting opleveren in de premie. Je dient je dan wel te realiseren, dat je dan minder snel arbeidsongeschikt zult zijn. Want er zijn straks wellicht veel beroepen die je dan nog wel kunt uitoefenen. Het is echter wel de goedkoopste variant.

Passende arbeid

Heb je bij jouw AOV gekozen voor 'passende arbeid', dan hoef je, anders dan bij gangbare arbeid, niet zomaar iedere ander beroep te accepteren. Want bij het beoordelen van 'wat je nog wel kunt doen', wordt dan met name gekeken naar jouw opleiding en ervaring. Iets minder korting, maar wel een zwaardere dekking.

Beroepsongeschiktheid

Is dat meeverzekerd, dan kun je zelfs al arbeidsongeschikt zijn wanneer je om medische redenen jouw huidige beroep niet meer kunt uitoefenen. De duurste variant, maar wel veruit de beste.

Sluit aan bij jouw pensioenregeling

Zodra je met pensioen gaat zorgt jouw pensioenregeling in principe voor voldoende inkomen. Maar zolang je nog niet met pensioen bent, zal jouw AOV het inkomen moeten garanderen. Dit betekent, dat het verstandig kan zijn de einddatum waarop jouw AOV vervalt, gelijk te laten lopen met de ingangsdatum van je pensioen.

Advies

Goede raad is duur, zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor een AOV. Het is een verzekering met relatief hoge premies.
De vraag is echter “overleeft mijn onderneming wel, als ik langdurig ziek word.  Zijn al mijn inspanningen dan niet voor niets geweest”?  De keuze is aan jou. Verzekeren of niet?

Het is ons werk om je inzicht te geven in de mogelijkheden. Wij helpen je graag.

Vrijblijvend, uiteraard.

 

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie